Dissertação
{en_GB=Decision Support System for Minimizing Food Waste in Agri-food Supply Chains} {} EVALUATED
{pt=Através de uma revisão da literatura, foi realizada uma análise detalhada de uma cadeia de abastecimento agroalimentar sustentável comum e foi proposto um sistema de medição. Neste seguimento, foi criada uma ferramenta em Microsoft Excel, a Eco-tool, com o objetivo de auxiliar empresas e cadeias de abastecimento a melhorar o seu desempenho tendo em consideração os três pilares da sustentabilidade. Por fim, esta ferramenta é aplicada à empresa Greenyard e assim avalia-se o desempenho atual desta empresa em termos sustentáveis, bem como a sua evolução ao longo do tempo. No final são dadas algumas ações para melhorar os KPIs da empresa. Desta forma, a comunidade cintifica passará a ter uma ferramenta que mede a sustentabilidade das cadeias agro-alimentares de uma forma quantitativa., en=About one third of all food produced for human consumption worldwide is lost or wasted throughout the supply chain before it is delivered to the final customer. This situation compromises the creation of a more sustainable agri-food sector. In this context, this work was developed with the goal of helping companies and supply chains be more sustainable and efficient. With this purpose, this work breaks down into four primary axes: (i) the development of a general sustainable agri-food supply chain network (ii) the creation of a measurement system (iii) the development of a tool to measure the performance of the company in terms of the three pillars of sustainability (iv) the validation of the tool. Through a literature review, a detailed analysis of a general sustainable agri-food supply chain will be conducted and a measurement system proposed. This will lead to a tool with the goal of helping companies and supply chains improve their performance considering the three pillars of sustainability. Finally, this tool is applied to the Greenyard company and so its current performance is evaluated in terms of sustainability, as well as its progression. In the end some improvements to the measurement system are given, as well as, some actions to improve the company's KPIs. This way the scientific community will have an innovative way to measure in quantitative terms the sustainability of an agri-food supply chain.}
janeiro 28, 2021, 11:30
Publicação
Obra sujeita a Direitos de Autor
Orientação
ORIENTADOR
Ana Paula Ferreira Dias Barbosa Póvoa
Departamento de Engenharia e Gestão (DEG)
Professor Catedrático